19.8 C
București
13 aprilie 2024
econtext.ro
ACTUAL Recomandate

Schimbare importantă care-i privește pe bugetari! „Avem nevoie de tineri în rândul funcţionarilor publici”

Lovitură dură pentru bugetari. Începând cu 2023, modul de recrutare pe funcţia publică se va face prin concurs naţional, după modelul de recrutare aplicat în administraţiile publice la nivel european (EPSO), având prioritate tinerii, a anunțat Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).

„Avem nevoie de tineri în rândul funcţionarilor publici. Raportările ANFP privind managementul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici au evidenţiat o îmbătrânire a corpului funcţionarilor publici: vârsta medie a funcţionarilor publici a crescut relativ constant din 2012, când se situa la valoarea de 45 de ani, până la 48 de ani în 2021.

Prin stabilirea unui procent de minimum 10% funcţii publice vacante pentru debutanţi, venim în întâmpinarea acestui decalaj.

Scopul nostru este să atragem în administraţia publică tineri competenţi, al căror dinamism să contribuie la modernizarea şi creşterea performanţei administraţiei publice, de aceea, tinerii au prioritate” a declarat, într-un comunicat, preşedintele ANFP, Felix Cozma, transmite alba24.ro.

Se schimbă modul în care se fac angajările la stat

Preşedintele ANFP a mai precizat că, prin intermediul unei noi platforme informatice de concurs, se pune transparenţa pe primul plan la muncă. Începând cu 2023 modul de recrutare pe funcţia publică se va face prin concurs naţional, după modelul de recrutare aplicat în administraţiile publice la nivel european (EPSO), având prioritate tinerii, a anunțat Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).

„Avem nevoie de tineri în rândul funcţionarilor publici. Raportările ANFP privind managementul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici au evidenţiat o îmbătrânire a corpului funcţionarilor publici: vârsta medie a funcţionarilor publici a crescut relativ constant din 2012, când se situa la valoarea de 45 de ani, până la 48 de ani în 2021. Prin stabilirea unui procent de minimum 10% funcţii publice vacante pentru debutanţi, venim în întâmpinarea acestui decalaj.

Scopul nostru este să atragem în administraţia publică tineri competenţi, al căror dinamism să contribuie la modernizarea şi creşterea performanţei administraţiei publice, de aceea, tinerii au prioritate”, a declarat, într-un comunicat, preşedintele ANFP, Felix Cozma.

Platformă informatică de concurs va fi mai transparentă

„Concursurile pe funcţie publică vor fi mai transparente ca oricând. Aceste proiecte implementate sunt un prim semn că banii europeni au fost folosiţi în mod benefic”, a precizat preşedintele Cozma.

Potrivit sursei, 155 de autorităţi şi instituţii publice din administraţia publică centrală au solicitat Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici avizul prealabil şi obligatoriu pentru stabilirea unui procent de minimum 10% funcţii publice vacante de grad profesional debutant din totalul funcţiilor publice de execuţie vacante.

Cum se va face recrutarea pentru job-urile de la stat

Noul model de recrutare în funcţia publică are la bază principiile competiţiei, transparenţei, competenţei şi egalităţii accesului la funcţiile publice pentru fiecare cetăţean care îndeplineşte condiţiile legale şi va conduce la un proces corect de recrutare, cu scopul de a profesionaliza funcţia publică şi, implicit, de a creşte performanţa serviciilor publice, conform sursei citate.

Recrutarea va cuprinde două etape, respectiv etapa de recrutare la nivel naţional (concursul naţional), organizată de către ANFP şi etapa de selecţie (concursul pe post), organizată de autorităţile şi instituţiile publice în structura cărora se regăsesc posturile vacante.

Concursul naţional va fi pilotat într-o primă etapă, în primul semestru al anului 2023, pentru categoriile de funcţii publice debutanţi şi înalţi funcţionari publici, iar lecţiile învăţate vor sprijini extinderea acestui model de recrutare la alte categorii de funcţii publice de stat şi teritoriale, cu excepţia celor care beneficiază de statuturi speciale în condiţiile legii, începând cu semestrul II 2023, transmite agerpres.

Related posts

Centrul de Resurse Juridice, ONG care a demascat abuzurile de la azilele din Ilfov, cere demiterea ministrului Marius Budăi

econtext

Căsuța cu cărți din Parcul Brâncuși, vandalizată în urmă cu două zile, a fost reparată

econtext

Centralele de apartament, interzise complet în UE. Directiva a fost adoptată. De când se aplică

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More