28.1 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Unde sunt cele mai mici preturi din UE. Vezi cu cat sunt mai ieftine legumele, carnea, branzeturile din Romania fata de media europeana

Cat costa alimentele din Romania in comparatie cu celelalte state europene?

Unde e mai bine de trait, unde sunt preturile mai mici? Dar mai mari? Iata intrebari care ne framanta zilnic.

Auzim foarte frecvent regrete fata de aderarea la Uniunea Europeana, aderare care ar fi adus scumpiri pe toata linia. Intr-adevar, unele preturi au urcat accelerat, in special cele care depind de accize (cum sunt tigarile, benzina, etc.).

Totusi, mai sunt domenii unde stam inca bine fata de media europeana, unde preturile nu au inaintat cu asa repeziciune.

Topul statelor dupa preturile alimentelor

Econtext va arata la ce nivel sunt preturile alimentelor romanesti in comparatie cu media europeana, in comparatie cu preturile medii din UE. In plus, va prezentam si situatia din celelalte state europene.

Cu alte cuvinte, vom vedea in care state alimentele costa mai putin sau mai mult decat media europeana.

Pe baza acestor date vom realiza topul european al preturilor la alimente si, implicit, vom vedea care sunt cele mai ieftine/scumpe tari din comunitatea europeana.

Datele se refera la anul 2010.

Scumpiri&ieftiniri

Pe ansamblu, alimentele sunt mai scumpe fata de media europeana in 13 state din UE si mai ieftine in 14 tari comunitare.

Cea mai scumpa tara din Uniunea Europeana, la capitolul alimente, este Danemarca. Preturile alimentelor din Danemarca sunt cu 36,2% mai mari decat preturile medii din UE. Pe a doua pozitie se plaseaza irlandezii.

Alimentele irlandeze costau anul trecut cu peste 20% mai mult fata de media europeana. Slovacia se plaseaza pe locul trei, alimentele avand preturi cu peste 18,8% peste medie.

De altfel, Slovacia este singurul stat fost comunist care se afla in grupul statelor unde preturile depasesc media din UE.

Celelalte sunt economiile puternice ale Uniunii Europene.

A doua parte a topului cuprinde statele in care preturile sunt sub medie. Aici intalnim preponderent pietele est-europene, dar sunt si cateva state din vechea Europa, cum ar fi Grecia, Olanda, Spania, Portugalia.

Iar Romania se afla si ea in aceasta parte a ierarhiei. Astfel, preturile alimentelor din tara noastra sunt cu o treime mai scazute decat media din Uniunea Europeana.

Salarii

Totusi, este important de precizat si nivelul salariului minim si al salariului mediu din Romania si din celelalte state ale Uniunii Europene. Iata doua analize in care prezentam si aceste aspecte:

Vezi cat este salariul minim in toate statele Uniunii Europene

Vezi aici cat este salariul mediu in Romania si celelalte tari din blocul comunitar

Produse romanesti

Sa revenim. Dupa cum afirmam anterior, preturile alimentelor din tara noastra sunt cu o treime mai scazute decat media din Uniunea Europeana. Iata si cateva exemple.

Astfel, in Romania, cele mai ieftine alimente fata de preturile europene sunt fructele si legumele (cu 41,8% mai ieftine decat media europeana), carnea (cu 40,2% mai putin), iar cele mai apropiate de medie sunt branzeturile si laptele (cu doar 6,7% mai putin decat se practica in UE).

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/unde-sunt-cele-mai-mici-preturi-din-ue-vezi-cu-cat-sunt-mai-ieftine-legumele-carnea-branzeturile-din-romania-fata-de-media-europeana.html

Related posts

Oficial occidental: Rusia poate creşte producţia de muniţie peste aşteptările noastre, dar sub necesarul războiului

econtext

Germania își reorganizează armata. Comandă operațională unificată

econtext

Cum a spionat un balon chinezesc SUA pretinzând că înregistrează date meteo? Doborât de F22 Raptor

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix