11.7 C
București
4 mai 2024
econtext.ro
ACTUAL

Creșterea cheltuielilor bugetare duce la a treia mărire de accize la tutun într-un an

Guvernul își menține preocuparea de creșterea veniturilor la buget prin scumpirea țigărilor, în pofida argumentelor jucătorilor din industria tuturnului că actuala politică nu va aduce venituri suplimentare.

Reprezentanții industriei tutunului, BAT, JTI și PMI, au avut luni după amiază o întâlnire cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, vice-premierul Marian Neacșu, respectiv Ministrul Finanțelor Publice Marcel Boloș. Reprezentanții Executivului au subliniat că statul are nevoie de venituri mai mari, în pofida argumentelor aduse de industrie potrivit cărora contrabanda scade veniturile bugetare, nu le crește.

„Apreciem deschiderea pentru dialog, însă nu s-a ajuns la nicio concluzie. Am avut o întâlnire în care ni s-a explicat că e nevoie de venituri mai mari. Am prezentat argumentele noastre, insistând că, pentru buget, riscul de a pierde din contrabandă e mai mare decât potențialul câștig din creșterea accizelor. Am explicat că un sector economic atât de important are nevoie de predictibilitate, că există deja un calendar până în 2026, negociat anul trecut și inclus în Codul Fiscal de către un guvern al aceleiași coaliții și că nu e cazul să facem experimente de tip încercare și eroare”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs și Comunicare JTI.

O nouă majorare a accizelor

În 2022 a intrat în vigoare un nou calendar de majorare a accizelor. Calendarul, parte a Codului Fiscal, vizează toate produsele din tutun și cu nicotină, în perioada 2022-2026. În mai puțin de un an, acciza la tutun a crescut cu 11% – 62 de lei, de la 565 la 626 lei.

Oficialul JTI a atras atenția că există o legătură evidentă între creșterea accizelor și cea a contrabandei. Când calendarele succesive, instituite înainte de aderarea la Uniunea Europeană (începând cu anul 2002), nu au fost respectate, contrabanda a crescut brusc, piața legală a scăzut, bugetul fiind prejudiciat. Vârfurile crizei s-au înregistrat în 2006, 2010, 2014.

Contrabanda s-a dublat după introducerea taxei pe viciu

În 2006, după ce în 2005 a fost introdusă taxa pe viciu, contrabanda s-a dublat. În 2010, după ce acciza a crescut cu peste 24 de euro în mai puțin de 9 luni, contrabanda a depășit 36%. Investițiile au fost stopate, au fost concediați oameni, bugetul fiind prejudiciat cu un miliard de euro.

Și în 2014, după ce a fost schimbat modul de calcul al accizei, la un curs valutar artificial și supra-apreciat, contrabanda a crescut abrupt.

România a atins nivelul minim de 90 euro/mia de țigarete, prevăzut prin Directiva UE 64/2011 în anul 2015, cu 3 ani înainte de termenul prevăzut de actul normativ european. În prezent, nivelul accizei minime la țigarete în România este unul dintre cele mai ridicate în Europa Centrală și de Est -126,5 euro.

Potrivit ultimului studiu al companiei de cercetare Novel, față de media de 7,1% de anul trecut, contrabanda a intrat pe trend de creștere, situându-se în mai la 8,2% din totalul consumului.În total pierderile la buget sunt de 350 milioane de euro, potrivit Adevărul.

Related posts

Bulgaria ar putea intra în zona portocalie din cauza numărului mare de infectări. Noi restricţii pentru turişti

Sute de blocuri din București rămân fără apă caldă, începând de luni

econtext

Prognoza meteo, 7 februarie. Vreme deosebit de caldă. Unde vor fi temperaturi de 22 grade

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix