18.5 C
București
28 aprilie 2024
econtext.ro
bani-de-la-guvern
BANII NOȘTRI

DECADA SARACIEI: Veniturile romanilor au urcat de aproape 3 ori in ultimii zece ani. Preturile: de peste 15 ori. RADIOGRAFIE ZONALA

Veniturile romanilor. Schimbare incredibila in veniturile romanilor in ultimii zece ani! Daca pana acum eram obisnuiti ca oltenii si moldovenii sa o duca cel mai prost, ultima decada a adus o schimbare majora.

Pes curt, vestul Romaniei are cea mai slaba crestere a veniturilor populatiei! Mai slaba decat oricare alta parte a tarii. Da, regiunea Vest, care cuprinde judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis, se plaseaza pe ultimul loc in ceea ce priveste evolutia veniturilor medii la trei din cele cinci categorii sociale majore, dupa cum arata datele furnizate de Institutul National de Statistica si prelucrate de Econtext.

Veniturile totale reprezinta ansamblul veniturilor banesti, indiferent de sursa de provenienta (in afara de imprumuturi si credite luate, sume retrase din depozite bancare sau alte institutii similare) precum si contravaloarea veniturilor in natura (consumul uman si furajer de produse alimentare si nealimentare din resursele proprii ale gospodariei, respectiv marfurile si serviciile obtinute gratuit sau cu reducere de pret de la agentii economici publici si privati). Practic, tot ceea ce castiga o persoana intr-o anume perioada de timp.

Veniturile romanilor

In aceasta analiza am luat in calcul patru categorii sociale: salariati, agricultori, someri, persionari, plus totalul categoriilor. Si am urmarit evolutia veniturilor medii din fiecare regiune din Romania, in intervalul 2011 – 2021, acestea fiind cele mai recente date. Mai precis, este vorba despre venitul mediu pe luna pentru persoanele care locuiesc in fiecare din regiunile tarii.

Veniturile romanilor. Iar analiza este plina de surprize, unele de-a dreptul uluitoare. Si cea mai mare surpriza vine de la Oltenia si de la vestul tarii, Banatul, intr-o mare parte.

Pe de o parte, cum era de asteptat, regiunea Bucuresti – Ilfov domina la general: veniturile persoanelor care locuiesc in Bucuresti si Ilfov au inregistrat cel mai mare avans in intervalul 2011-2021. Veniturile medii ale acestora au crescut cu 190%, cel mai mare nivel. Si, in plus, si cea mai mare valoare nominala, singura peste 3 mii de lei. Astfel, un rezident din Bucuresti sau Ilfov aveau castiguri, in medie, de 1175,43 de lei in 2011, pentru ca acestea sa ajunga la 3419,24 lei in anul 2021. In schimb, locuitorii din Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis au consemnat cea mai slaba crestere a veniturilor in acesti ani: avans de 140%. Intr-adevar, nominal, tot moldovenii o duc mai prost, dar focusul acestei analize este dinamica veniturilor. Caci daca se mentine la acest ritm, dinamica ii va plasa pe banateni pe ultima pozitie si la valoarea nominala a veniturilor, nu doar la modulatie procentuala.

Salariati

Si haideti sa vedem care e situatia pe fiecare categorie sociala. Cei mai fericiti salariati sunt tot cei din Bucuresti si Ilfov, lor le-au crescut veniturile cu 200% in intervalul mentionat. De trei ori! Si sunt si singurii carora venitul mediu le ajunge la 4 mii de lei pe luna.

Bineinteles, la polul opus sunt tot banatenii. Cele patru judete din regiunea Vest sunt iarasi codase: aceasta regiune a inregistrat cel mai slab avans al veniturilor: 142%! Pe de alta parte, venitul mediu a crescut in Moldova (Regiunea Nord-Est) cu 177%, iar in regiunea Sud-Vest Oltenia cu 174%.

Fermierii din Romania

Veniturile romanilor. Desi sunt nenumarate programe cu fonduri europene, destinate locuitorilor din mediul rural, situatia acestora continua sa fie printre cele mai proaste din tara. O comparatie rapida cu categoria somerilor: veniturile somerilor au avansat in perioada analizata cu 84%, in timp ce veniturile fermierilor au urcat cu 81%. Deci, avans mai slab pentru fermieri, mai slab si decat al somerilor. Si nici in bani nu e prea mare diferenta: in 2021 fermierii au castigat, in medie, 1090,98 lei pe luna, iar somerii 912,08 lei! Pare ca e mai bine sa fii somer in Romania decat agricultor.

Revenind la fermieri, avem aici parte de o alta surpriza: cel mai rapid le-au crescut veniturile fermierilor din Oltenia! Agricultorii din Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea si-au vazut veniturile crescand cu 136% in acesti ani! Mai mult decat dublu: de la 461,62 lei in 2011, la 1089,23 lei in 2021! Banatenii nu au evoluat aproape deloc la acest capitol: crestere de doar 37% in zece ani! Este cel mai slab ritm din crestere din toate categoriile comparate! Din toate regiunile, din toate categoriile sociale!

Somerii nostri

Cum spuneam mai sus, datele arata o realitate incredibila: somerii au fost peste fermieri la ritmul de crestere a veniturilor. S-au descurcat putin mai bine.

Totusi, situatia lor nu este prea roz: in 2021, venitul lor mediu, pe toata tara, a unui somer a fost de 912,08 lei. De trei ori mai mic decat cel al salariatilor (2886,04 lei).

Dar sa vedem si care e situatia pe regiuni. Somerii din Bucuresti si Ilfov s-au descurcat cel mai bine: veniturile lor au urcat cu 194% in intervalul 2011-2021! De aproape trei ori. Valoric, au castigat 1766,05 lei!

Veniturile romanilor. La celalalt capat al clasamentului situatia s-a modificat putin. Avem alti codasi: regiunea Nord-Est. Somerii din Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui au cel mai anemic avans al veniturilor in aceasta decada: doar 42%. Aici moldovenii au luat fata conationalilor banateni.

Pensionarii Romaniei

Si am ajuns la pensionari. Avem aici o noua surpriza: pensionarii din Oltenia consemneaza cel mai mare avans procentual al veniturilor. Acestia si-au rotunjit veniturile cu 128% in acesti ani, spre deosebire de pensionarii din Moldova, care se plaseaza pe ultima pozitie, cu un avans procentual de 94%.

Concluzie

Pe ansamblu, veniturile tuturor romanilor, indiferent de categorie si zona, au urcat cu 167% intre 2011 si 2021. In acelasi timp insa, preturile au urcat cu 1450%. De peste 15 ori. Veniturile au urcat de aproape trei, dar preturile s-au umflat de peste 15 ori!

 

Related posts

Intră marile companii din România pe pierdere, după revoluția fiscală? Ce „profit” face Guvernul?

econtext

Veste tristă în plină inflație: salariul mediu scade!

Popescu Dan Cristian

Topul salariilor incasate de judecatorii din Romania. Vezi cat castiga cei mai puternici judecatori din tara noastra.TOP national!

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix