33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

DEZASTRU NATIONAL: Euro a crescut in ultimele 2 luni si jumatate cat in 3 ani si 4 luni de criza. Vezi ce urmari catastrofale vor fi

Pe 27 aprilie 2012, Guvernul Ungureanu a cazut, in urma unei motiuni de cenzura. In aceeasi zi, presedintele Traian Basescu a acceptat propunerea USL de a-i incredinta lui Victor Ponta mandatul de premier. Ia nastere Guvernul Ponta.

Pe 27 aprilie, cursul de schimb se situa la 4,3747 lei/euro. Circa trei luni mai tarziu, pe 24 iulie 2012, cursul ajungea la 4,6397 lei/euro. Ceea ce inseamna un avans de 6% al monedei euro fata de leu! In nici trei luni!

Econtext compara evolutia cursului de schimb de cand a inceput criza si pana la instalarea Guvernului Ponta cu perioada de cand a fost instalat acest guvern si pana in prezent.

Criza versus Guvernul Ponta asupra leului!

Criza

La inceputul anului 2009 criza a intrat oficial in Romania. In prima zi din ianuarie 2009, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de schimb de 4,0296 lei/euro.

Astfel, de la 1 ianuarie 2009 si pana in 27 aprilie 2012, euro a urcat cu 8%! Practic, in 3 ani si aproape patru luni, euro s-a apreciat aproape cat in doua luni si trei saptamani. 40 de luni versus 3 luni! Sau, ca sa fie si mai clar, in 86 de zile (27 aprilie – 24 iulie), euro a crescut cat in 1.210 zile. Pe modelul Fat-Frumos intr-o zi cat altii intr-un an!

In plus, in perioada 2009 – aprilie 2012, nu au existat fluctatii uriase, cursul mentinandu-se, cu mici exceptii, in intervalul 4,1 – 4,3 lei/euro.

Atac speculativ

Nici macar cand a fost atacul speculativ din 17 octombrie – 5 noiembrie asupra leului, moneda nationala nu a slabit atat de mult.

Iar daca ne uitam la monedele emergente din regiunea noastra, vom vedea ca leul a avut cel mai drastic declin. Forintul maghiar, zlotul polonez, coroana ceha si chiar leul moldovenesc nu au inregistrat o fluctuatie mai mare de 2,5% in intervalul de timp analizat (27 aprilie – 24 iulie).

Ceea ce inseamna ca deprecierea vine preponderent pe filiera interna. Adica, din cauza tensiunilor interne.

Efecte negative

Din nefericire, scumpirea valutei din zona euro are numai efecte negative asupra Romaniei. In primul rand, este anualata orice majorare salariala. Mai mult, deprecierea leului este mai dezastruoasa decat majorarea salariala de 8%, deoarece cresterea euro se aplica unui numar mai larg de produse si intregii populatii. Iar majorarea a avut loc numai la bugetari.

Dincolo de anularea majorarii salariale, exista insa si alte implicatii negative.

 

Dar iata care sunt efectele negative ale aprecierii monedei euro fata de leu:

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/dezastru-national-euro-a-crescut-in-ultimele-2-luni-si-jumatate-cat-in-3-ani-si-4-luni-de-criza-vezi-ce-urmari-catastrofale-vor-fi.html

Related posts

Cutremur de 7,1 grade pe Richter! Seism major în această dimineaţă

econtext

În prima linie cu operatorii ucraineni de drone care decimează trupele lui Putin. „Am văzut grămezi de cadavre în zonele eliberate“

econtext

Polonia, pregătiri de război. 250.000 persoane, inclusiv femei și vârstnici chemați 3 luni în armată

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix