10.6 C
București
23 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Furnalele ingroapa Romania! Tara noastra, printre cele mai poluate din Uniunea Europeana. Vezi ce aer respiri

Tara noastra e mare/Are mii de furnale! Parca asa incepea un cantecel patriotic de pe vremea cand eram copii.

Chiar daca versurile ar parea relativ fortate in acest moment, un adevar se desprinde din tot acest ‚patriotism tehnologic’. Iar acest adevar poate fi rezumat astfel: fostele state comuniste au pus un accent puternic pe dezvoltarea industriei.

Si dezvoltarea industriala trebuia sa aiba loc cat mai rapid si aproape cu orice pret! Chiar cu pretul unei poluari masive!

Acest lucru se resimte si astazi. Multe din fostele tari comuniste sunt pe primele locuri la nivelul de poluare. Acesta este, de altfel, subiectul analizei de fata. Econtext va prezinta topul celor mai poluate state europene.

Care sunt tarile europene care au cel mai poluat aer! Agentul poluant la care ne referim este dioxiul de sulf. Pe scurt, subiectul acestei analize este acesta: care este gradul de poluare cu dioxid de sulf al statelor din Uniunea Europeana.

Sulf

Dioxidul de sulf este un gaz incolor, toxic (evident!). El ia nastere prin arderea materialelor fosile, cum este carbunele, dar este prezent si in emisiile motoarelor care functioneaza cu motorina.

Aceste procese duc la poluarea intensa a mediului, fiind cauza ploilor acide, care sunt o cauza centrala a distrugerii animalelor si vegetatiei. Ploile acide!

Acum ca am facut cunostinta cu dioxidul de sulf, sa vedem si cine sunt victimele sale.

Top

Cel mai poluat aer se afla in Polonia. Asadar, Polonia este pe prima pozitie in blocul comunitar la poluarea cu dioxid de sulf. Anul trecut, emisiile cu dioxid de sulf eliberate in aerul polonez au totalizat 861.311 tone.

Urmeaza Bulgaria, cu un volum al emisiilor de 657.934 tone de oxizi de sulf. Iar pe a treia pozitie se plaseaza tara noastra. In aerul din Romania s-au eliberat anul trecut 459.868 de tone de dioxid de sulf. Da, Romania este pe locul trei in topul poluarii, este a treia cea mai poluata tara din Uniunea Europeana.

In plus, cele trei state foste comuniste sunt inaintea unor tari cu o suprafata mai mare si cu un nivel industrial mult mai dezvoltat.

 

 

Dar iata clasamentul statelor din Uniunea Europeana dupa gradul lor de poluare (tone de sulf/an):

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/furnalele-ingroapa-romania-tara-noastra-printre-cele-mai-poluate-din-uniunea-europeana-vezi-ce-aer-respiri.html

 

Related posts

Aviația Ucrainei a atacat baza aeriană rusească Belbek din Crimeea peste Marea Neagră

econtext

Unde sunt Nea Marin Miliardarul, Monstrul sau Misiunea Spatiala Delta? Romania incepe sa dispara de pe harta cinematografiei. Vezi cate filme mai producem

Asaftei Bogdan

Explozie puternică la uzina din Rusia care produce componente pentru rachete nucleare

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More