11.4 C
București
2 aprilie 2023
econtext.ro
ACTUAL

Ministerul Economiei: Noi masuri pentru sprijinirea IMM-urilor

Sprijinirea IMM-urilor. Ministerul Economiei a adoptat, prin Ordin al Ministrului publicat în Monitorul Oficial, măsuri pe perioada stării de urgenţă, care vin în sprijinul IMM-urilor beneficiare ale programelor naţionale destinate înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii derulate de minister, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.

Reprezentanţii Ministerului Economiei fac referire la programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii ‘Start-up Nation – România, ediţiile 2017 şi 2018’, la programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţa, ediţiile 2017 şi 2018, precum şi la programul naţional multianual de microindustrializare, ediţiile 2017 şi 2018.

„Lucrăm în continuare pentru a găsi cele mai eficiente măsuri pentru mediul de afaceri românesc, gândindu-ne permanent şi la ce va urma după această criză. Este necesară o relaxare fiscală pentru companii în această perioadă, de aceea, am propus aceste măsuri economice concrete pentru beneficiarii programelor noastre care sunt afectaţi de criza generată de noul coronavirus. Economia va trebui restartată, resetată şi adaptată noilor cerinţe. Suntem în dialog permanent cu reprezentanţi ai mediului de afaceri pentru a minimiza efectele negative cauzate de criza pandemică„, a declarat Virgil-Daniel Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Intreprinderi mici si mijlocii

Sprijinirea IMM-urilor. Astfel, în conformitate cu ordinul Ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri nr. 803, pe toată perioada stării de urgenţă, se suspendă termenele instituite contractual referitoare la obligaţiile de păstrare a locurilor de muncă, la cerere. Totodată, administratorul programului nu întreprinde niciun demers pentru recuperarea ajutorului de minimis acordat, pe motivul obligaţiei de a păstra locurile de muncă, sub rezerva de a monitoriza acest indicator după încetarea stării de urgenţă.

De asemenea, contractul/acordul de finanţare se poate modifica, în condiţiile dispoziţiilor cuprinse în acesta şi în limitele legii, prin act adiţional semnat de ambele părţi, cu semnătură electronică. Potrivit Ministerului Economiei, aceste dispoziţii nu pot conduce la exonerarea de răspundere a beneficiarilor care nu şi-au îndeplinit obligaţiile până la data decretării stării de urgenţă.

Sprijinirea IMM-urilor. Ordinul Ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri nr. 803/26.03.2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 256/27.03.2020, dă posibilitatea beneficiarilor afectaţi de măsurile instituite de Ordonanţele militare să beneficieze, pe perioada stării de urgenţă, de prevederile OUG 29/2020 şi OUG 30/2020, cu modificările şi completările ulterioare, fără a se dispune rezilierea contractului de finanţare şi recuperarea ajutorului de minimis acordat, pentru aceste motive.

Pasi necesari

Sprijinirea IMM-urilor. Astfel, pentru a beneficia de aceste măsuri societăţile aflate în perioada de implementare/monitorizare a contractelor de finanţare trebuie să parcurgă următorii paşi: să notifice prin e-mail agenţia pentru IMM, Atragere Investiţii, Promovare Export (AIMMAIPE) cu care a încheiat acordul de finanţare cu privire la solicitarea de a suspenda clauzele contractuale, pe perioada stării de urgenţă şi să solicite online pe site-ul www.prevenire.gov.ro, în perioada imediat următoare, unul dintre tipurile de Certificat de Situaţie de Urgenţă -Tip 1 (albastru) sau Tip 2 (galben), emise de către MEEMA.

Sprijinirea IMM-urilor. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei, Certificatul de Situaţie de Urgenţă nu este necesar pentru solicitarea şomajului tehnic la ANOFM.

„În perioada următoare, MEEMA va proteja aplicanţii aflaţi în implementare sau monitorizare, precum şi partenerii bancari, prin suspendarea vizitelor de certificare şi monitorizare pe perioada stării de urgenţă.

Totodată, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri va avea în vedere solicitările beneficiarilor, care se află în stadiul de implementare, de a prelungi perioada de depunere a dosarelor de decont”, se mai precizează în comunicat.

Related posts

„Adio, dar rămân cu tine”? Oana Zăvoranu și Alex Ashraf au fost surpinși din nou împreună!

Axinte Dan

Protectia copiilor: Zile libere şi în timpul vacanţelor şcolare pentru părinții care îşi țin copiii acasă

Avramescu Radu

Dorian Popa a aruncat cu banii fără să se gândească prea mult! E incredibil cât „a spart” acesta pe bolidul de lux, Lamborghini Huracan

Nemeșan Iulian

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More