10.3 C
București
18 aprilie 2024
econtext.ro
TURISM

Nu mai construiti hoteluri ca bate vantul prin ele. Topul judetelor cu cele mai goale/pline hoteluri

Turismul nu este punctul forte al Romaniei. In ciuda unui relief extrem de divers, cu atractii geografice exceptionale, tara noastra este ocolita de turisti, atat locali, cat si straini.

Preturile mari, conditiile proaste si neprofesionalismul angajatilor din industria hoteliera, dar si lipsa altor distractii trimit Romania la coada clasamentului turistic.

Nu in ultimul rand, evaziunea fiscala uriasa din acest domeniu impiedica investitiile in dezvoltarea sectorului turistic.

Econtext va propune o noua abordare asupra turismului romanesc, abodare din care vom extrage mai multe concluzii. Astfel, obiectivul nostru in aceasta analiza este sa aratam cat de ocupate sunt unitatile de cazare din toate judetele Romaniei. Anul la care ne raportam este 2011. Mai precis, vom vedea cat de pline au fost unitatile de cazare (hoteluri, moteluri, pensiuni, cabane, etc.) din toate judetele in 2011.

Vizitatori versus hoteluri

Acest lucru nu inseamna ca judetele respective sunt cele mai vizitate din tara. Nu arata unde vin cei mai multi turisti! Arata cat de dezvoltata este infrastructura de cazare din fiecare judet raportata la numarul de vizitatori.

Econtext nu este la prima abordare a sectorului turistic. Iata si alte analize ce se refera la acest domeniu:

Harta turistica a Romaniei. Care sunt cele mai (ne)vizitate judete din tara noastra. TOP!

Turistii straini, raritate in tara noastra. Cati turisti straini vin in fiecare stat european. Vezi ce loc ocupa Romania!

Revelionul in cifre: Cati bani au dat romanii pe pachetele turistice destinate Revelionului

Cazare

La nivelul intregii tari, in anul 2011, gradul de utilizare a unitatilor de cazare a fost de aproape 30% (29,2%, mai precis). Acest lucru inseamna ca, anul trecut, hotelurile, motelurile etc. din Romania au fost pline doar in proportie de 30%, in rest fiind goale (30% dintre camere au fost ocupate).

Desi pare ciudat, judetul cu cele mai pline hoteluri este unul fara prea multe atractii turistice. Dar despre cine este vorba? Cine a avut cele mai pline hoteluri in 2011? Covasna! Judetul Covasna ocupa locul intai in topul judetelor dupa gradul de ocupare al hotelurilor. Mai exact, hotelurile din Covasna au fost ocupate anul trecut in proportie de 41,1%. Rezulta doua explicatii: fie sunt prea putine unitati de cazare in Covasna, fie a fost un aflux urias de turisti. Inclinam mai mult catre prima varianta.

Urmatorul loc este ocupat de Bihor! Unitatile de cazare din Bihor au fost pline in proportie de 37% in 2011. Cu alte cuvinte, doar una din trei camere era ocupata anul trecut in hotelurile bihorene.

Litoral pustiu?

Surprinzator, Constanta este pe locul 27! Unitatile de cazare din Constanta au fost pline in proportie de 21,3% in 2011.

Fapt aparent explicabil daca ne gandim ca litoralul este vizitat in special vara. Totusi, daca ne uitam la evidenta lunara, vom vedea ca cea mai agitata luna, august, nu este chiar asa in realitate.

Desi hotelierii spun intotdeauna ca nu mai sunt camere, in august, gradul de ocupare al hotelurilor din Constanta a fost de 50,4%. Adica, una din doua camere era libera! Mai mult, in iulie, a doua luna ca „avalansa” turistica, gradul de ocupare a fost de 30,5% (una din trei camere era ocupata).

Intrebarea e: chiar atat de goale sunt hotelurile romanesti sau nu se declara toate veniturile din cazare?

La capatul clasamentului se alfa Teleorman si Maramures, hotelurile fiind goale in majoritatea timpului in aceste judete. Aici a batut vantul, doar 12,4% din locurile de cazare fiind ocupate in 2011 in Teleorman, respectiv, 13,4% in Maramures.

 

 

Dar iata topul judetelor dupa cat de ocupate au fost unitatile de cazare in 2011 (cate hoteluri au fost pline – % din totalul hotelurilor):

 

 

 

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/nu-mai-construiti-hoteluri-ca-bate-vantul-prin-ele-topul-judetelor-cu-cele-mai-goalepline-hoteluri.html

Related posts

Dumitru:: Turismul romanesc producea 300 milioane de euro pe an inainte de criza. Acum suntem pe minus

Asaftei Bogdan

Cel mai atractiv sat din lume a fost ales! Se află în România!

Nemeșan Iulian

EXCLUSIV! MANUAL DE DISTRUGERE a turismului românesc: tour operatorii scot de pe piață agențiile detailiste. La foc automat!

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More