17.4 C
București
25 aprilie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI

Pensiile speciale, de OPT ori mai mari decat pensia medie a romanului. VEZI si alta comparatie ULUITOARE

Pensiile speciale. Tara noastra risca sa piarda fonduri uriase din PNRR daca nu reformeaza sistemul de pensii. Mai exact, daca nu renunta sau limiteaza pensiile speciale, un subiect extrem de arzator pentru toata suflarea Romaniei. Dar mai ales pentru politicieni care nu vor sa renunte la aceste beneficii incredibile. Iar cand spunem incredibile, nu exageram cu nimic.

Econtext va prezinta o analiza socanta, care arata discrepanta uriasa dintre pensionarii normali din tara noastra si cei speciali. Mai precis, vom merge pe doua paliere: in primul rand, vom arata cu cat a evoluat pensia medie in ultimii douazeci de ani, din 2003 si pana in 2022. In al doilea rand, vom compara pensia medie cu cea speciala. Iar concluziile vor fi uluitoare. Acesta analiza vine dupa cea recenta privind evolutia veniturilor romanilor in ultimii ani.

Cine beneficiaza de pensii speciale

Inainte de a trece la calculi, sa spunem ca sunt mai multe categorii care beneficiază de pensii speciale. Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, personalul asimilat judecătorilor. Personalul auxiliar al parchetelor și instanțelor se alătură și el categoriei favorizaților. Acestora li se adaugă procurorii, judecătorii și consilierii financiari ai Curții de Conturi.

Pensiile speciale. Pe lista figureaza si parlamentarii, personalul navigant și membrii corpului diplomatic și consular, angajații Ministerului de Interne și cei ai Ministerului Apărării Naționale. Plus angajații serviciilor de informații.

Condiția oficială este să aibă minimum 60 de ani și cel puțin 25 de ani în sistem. Dar ei se pot pensiona si mai devreme de împlinirea vârstei, la cerere.

Iar potrivit Ministerului Muncii, pensia speciala medie este de 14.500 de lei (aproape 3.000 de euro).

Pensie medie

Pensionarii au avut cel mai mult de suferit in Romania, daca ne uitam la sumele pe care le-au primit dupa ce au terminat perioada de munca si de cotizare. Evident, nu ne referim la specialii Romaniei, ci la pensionarul de rand.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), in 2003, pensia medie lunara se cifra la suma de 1.561.446 (lei vechi). Adica 43 de euro la cursul mediu din acel an.

La acea vreme, in fruntea tarii era Ion Iliescu, premier era Adrian Nastase, iar PDSR (actualul PSD) era partid majoritar in Parlament, urmat de Partidul Romania Mare (PRM), condus de Corneliu Vadim Tudor. Impreuna, aceste doua partide aveau peste 58% din parlamentari.

In acest context tulbure, cu PDSR si PRM la carma tarii, pensia medie a romanilor era la un nivel de neconceput azi. Daca in 2003 ea se situa la 1561446 lei vechi (43 de euro), in 2004, ea ajunsese la 2.039.438 lei vechi. Adica 50 de euro. O bancnota!

Pensia medie lunara

Pensia medie 2003 – 2022

Pensiile speciale. Dar sa ajungem in prezent! Anul trecut, pensia medie a fost de 1855 lei, echivalentul sumei de 376 de euro. Ceea ce inseamna ca pensia medie a crescut de 8.7 ori din 2003 si pana in 2022, de la 43 de euro in 2003, la 376 in 2022. Anul trecut! In douazeci de ani, pensia medie s-a majorat de aproape 9 ori!

Pensiile speciale

Si acum sa revenim la pensia speciala. Dupa cum spunea, din datele Ministeerului Muncii, pensia speciala medie este de 14.500 de lei (aproape 3.000 de euro). Daca raportam aceasta valoare la acea a pensiilor normale, vom vedea o alta concluzie naucitoare. Diferenta dintre pensia medie de 1855 lei si cea speciala de 14.500 de lei este de aproape 8 ori. Cea speciala e de aproape 8 ori mai mare decat cea normala!

Ca o comparatie, pensia normala urcat de aproape 9 ori in 20 de ani. La fel de rapid cum a crescut pensia speciala fata de cea normala! A ”crescut! in cateva luni cat pensiile normale in 20 de ani!

Related posts

INS: Impactul prăbușirii demografice și deficitul comercial asupra economiei, cele mai mari probleme ale României

econtext

Romanii, la bani marunti! Cat valoreaza fiecare judet din tara noastra! Harta valorica!

Asaftei Bogdan

Unde gasim cel mai bun curs pentru euro din Romania. Topul caselor de schimb valutar dupa cotatiile leu – euro

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More