33.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Alegerile din 2024 care ar putea schimba lumea

Anul viitor vor avea loc alegerile prezidenţiale în Rusia şi SUA, precum şi în Parlamentul European. De rezultatul acestor alegeri depinde cum vor evolua lucrurile pe arena mondială în următorii ani.

Alegerile din 2024 ar putea schimba în anul viitor politica şi economia mondială. În mai multe ţări, care au un cuvânt greu de spus în politica mondială, vor avea loc alegeri. Iar de rezultatul acestor scrutine depind relaţiile internaţionale din următorii ani.

Analistul David A. Andelman, corespondent de politică externă al CNN, spune că modelele pe care le-a urmărit în ultimii doi ani în întreaga lumea sunt îngrijorătoare.

„Pe fiecare continent, a devenit tot mai ușor pentru electorat să respingă filosofiile liberale de durată în favoarea promisiunilor strălucitoare ale extremelor. Adesea de la dreapta populistă”, scrie Andelman.

Alegerile din 2024. Pericolul Donald Trump

Votul și şi campania lui Donald Trump de până la 5 noiembrie ar putea sfâșia democrația Statelor Unite. Chiar dacă nu va ajunge preşedinte. Iar dacă Trump este ales, acest lucru ar putea avea efecte pentru mari porțiuni ale lumii.

În timpul campaniei din New Hampshire sâmbătă, Trump l-a citat pe Putin care l-a numit pe președintele SUA, Joe Biden, o „amenințare la adresa democrației”. La același eveniment, l-a lăudat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un și pe premierul naționalist dur al Ungariei, Viktor Orban”, atrage atenția analistul.

„Cum s-ar putea traduce aceste cuvinte în acțiuni în cazul unei președinții Trump? Până la urmă, el s-a angajat deja să îl viziteze pe noul președinte radical de dreapta din Argentina, Javier Milei, care a sugerat înlocuirea peso-ului cu dolarul SUA, distrugând birocrația și bugetele cu o drujbă.”

„Unde va fi lumea peste un an vor determina miliardele de alegători care votează sau evită urnele, cu grade variate de libertate și transparență – și politicienii care vor demonstra în ce măsură respectă alegerile făcute de popoarele lor”, a spus Andelman.

alegerile

Rusia nu scapă de Putin

Analistul consideră că nu există nicio îndoială cu privire la statutul planificat de președinte pe viață al lui Vladimir Putin în campania sa de realegere.

„Va împlini 78 de ani la sfârșitul mandatului său. Depășindu-l pe liderul sovietic Iosif Stalin ca cel mai longeviv conducător rus de la Ecaterina cea Mare”, remarcă analistul.

Cu posibilitatea foarte reală ca acestea să fie ultimele sale alegeri – datorită vârstei sale – un Putin reales ar putea să-și îndrepte privirea către un efort și mai amplu și destabilizator de reasamblare a unui imperiu sovietic. Și riscul unei confruntări directe cu NATO nu ar trebui exclus.

Alegrile din 2024. Luna iunie, critică pentru Parlamentul European

Luna iunie va fi un moment critic pentru viitorul Europei, deoarece Parlamentul European desfășoară primele alegeri de la retragerea Marii Britanii. Iar acestea sunt prevăzute să provoace o dezordine imensă.

Bazele unei posibile virări masive spre dreapta au fost puse în ultimii ani, mai ales în 2023. Grupul de dreapta European Conservatives and Reformists (ECR) ar putea prelua chiar rolul celui de-al treilea grup ca mărime în noul Parlament European.

„Un astfel de bloc de politicieni de dreapta hotărâți și eurosceptici ar putea pune bețe în roate unui șir de programe moderate ale UE. Şi ar putea susține virajele spre dreapta la nivel intern în puterile principale precum Germania și Franța”, mai scrie Andelman.

India se îndepărtează de democraţie

Transformarea celei mai populate națiuni a lumii de la o democrație vibrantă la un stat naționalist hindus apropiindu-se de o teocrație sunt problemele Indiei în următoarele alegeri.

Primul mandat al premierului Narendra Modi a fost dedicat consolidării unui naționalism hindus neclintit.

Cele aproximativ 200 de milioane de musulmani și 28 de milioane de creștini ai națiunii sunt înspăimântați de ceea ce se întâmplă. Există temeri că o victorie anticipată a lui Modi i-ar permite să finalizeze ceea ce vede ca un element central al misiunii sale.

Luna viitoare, Modi va inaugura un templu hindus imens. Construit pe ruinele unei vechi moschei. O afirmare simbolică a dominației pentru Modi și toți hindușii din India.

Alegerile din 2024 pentru cele mai populare naţiuni musulmane

Cele mai populate națiuni musulmane— Pakistan și Indonezia — au alegeri la săptămână una după alta. Alegerile vor vor avea loc în luna februarie.

Pakistanul va organiza primele alegeri generale de la demiterea fostului prim-ministru Imran Khan, pe baza unor acuzații de corupție (pe care le neagă). Chiar dacă nu candidează, Khan este încă forța motrice în spatele partidului său politic.

Indonezia va organiza cea mai mare zi de alegeri din lume. Cu peste 200 de milioane de votanți în țară și 1,75 milioane în diaspora indoneziană. Cu toate acestea, votanții nu vor slăbi controlul asupra puterii elitei bogate de afaceri și militare.

Cel mai important scrutin pentru un aliat al lui Putin

Africa de Sud va avea cel mai important scrutin de pe continent. Cu atât mai mult cu cât ANC, partidul lui Mandela, a pierdut controlul la alegerile municipale din urmă cu doi ani.

Dacă acest trend descendent continuă la alegerile generale din 2024, va fi un moment definitoriu în istoria politică a Africii de Sud.

„Uitându-ne spre Europa, vor avea loc nouă alegeri parlamentare, unde una dintre cele mai mari provocări pentru guvernele nou-instalate va fi găsirea partenerilor de coaliție pentru a forma majorități”, mai spune analistul.

Alegerile din 2024. Laburiştii în Anglia şi extrema dreaptă în Portugalia

Analistul susţine că trebuie fă fim atenți la alegerile anticipate din Portugalia, din martie. Acestea urmează unei anchete de corupție care l-a forțat pe premierul socialist să demisioneze. Iar rezultatul ar putea prevesti o schimbare către partidul de extremă dreaptă Chega. De asemenea, dreapta pare pregătită să câștige masiv în alegerile din Austria.

Tot până la sfârșitul lunii ianuarie 2025 sunt programate alegerile generale din Regatul Unit. Ceea ce înseamnă că britanicii se vor îndrepta probabil spre urne la sfârșitul anului 2024. Iar Partidul Laburist ar putea reveni la putere după 14 ani încărcați ai guvernării conservatoare.

Related posts

Putin va ataca furibund până vin avioanele F-16. Piloții ucraineni, antrenați în România

econtext

Zelenski a recunoscut posibilitatea organizării unor discuții privind formula de pace într-un stat din Europa

econtext

Iranul vrea război cu SUA acum. Senatorii americani îi cer lui Biden să lovească Teheranul

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix