33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Eduard Hellvig, dezvăluiri din interiorul SRI. Cum își descrie foștii colegi

Eduard Hellvig a vorbit deschis despre SRI, la aproximativ o lună după ce și-a depus demisia din funcția de șef al Serviciul Român de Informații. El consideră acest mandat cel mai solicitant capitol din viața sa profesională, asta pentru că funcția l-a ținut ocupat mult timp.

Eduard Hellvig, fostul șef al Serviciului Român de Informații (SRI), a vorbit deschis despre perioada în care a fost directorul instituției. El spune că, deși a fost cel mai solicitant capitol din viața sa profesională, are sentimentul că ceva îi lipsește. Nu simte neapărat lipsa deciziilor luate la limită sau a adrenalinei pe care o ai în momentele dificile, ci îi este dor de oamenii alături de care a lucrat.

„Am încheiat acum treizeci de zile cel mai solicitant capitol din viața mea profesională. Am fost timp de 100 de luni directorul SRI și, cum se spune, asta mi-a ocupat tot timpul. Sunt probabil încă sub efectul recentei schimbări de ritm – îmi apar noi rutine, noi preocupări, alte lecturi, alte conversatii, dar și sentimentul că îmi lipsește ceva… Nu este vorba de adrenalină, de decizii la limită sau de euforia unor succese. Lipsa pe care o resimt cel mai tare este cea a oamenilor din SRI”, a scris Eduard Hellvig pe blogul său personal.

Eduard Hellvig vorbește despre personalitatea foștilor colegi din SRI

Fostul director al serviciilor secrete a mărturisește că atunci când și-a depus mandatul nu a avut cum să le mulțumească tuturor oamenilor alături de care a lucrat. Acum, la aproximativ o lună de când nu mai este în funcție, consideră că este ocazia perfectă să le trimită un gând bun tuturor angajaților SRI.

Eduard Hellvig spune în mesajul său că la început a privit circumspect persoanele noi pe care le întâlnea. Totuși, ca șef al Serviciului Român de Informații, a fost „un liberal obișnuit cu deschiderea, cu polemica și firește, tributar unor preconcepții robuste, prejudecăți care circulă amăgitor pe culoarele politicii.”

„Există în SRI o cultură de organizație care nu permite apropieri bruște și împrieteniri fulgerătoare. Nimeni nu se deschide prematur, iar extrovertiții sunt o specie rară. Orice ofițer de informații bun este și o personalitate complexă, nu neapărat ușor de gestionat. Oamenii vorbesc puțin, contextualizează mult, sunt curioși sub aparența detașării. Sunt microbiști ai profesiei și nu concep să aibă scăpări pe domeniul lor.
Par orgolioși sau chiar sunt. Sunt teribil de atenți la nuanțe, rezervați ca mod de manifestare, ascultă atent, deferent, sunt mereu preocupați să cuprindă cu mintea toate posibilitățile și orice scenariu. Inițial, ofițerii SRI par oameni cu care greu poți construi o relație. Asta până când ei descopera în tine o persoană de încredere. Când vine vorba de munca lor, ofițerii de informații devin și rămân cele mai riguroase persoane. În plus, sereiștii pe care i-am cunoscut au un sentiment acut al loialității, poate că cea mai de preț calitate a unui profesionist dintr-o echipă”, descrie fostul șef al SRI oamenii alături de care a lucrat.

Hellvig le mulțumește tuturor celor alături de care a lucrat la SRI

(

Fostul șef al SRI, mesaj de mulțumire pentru toți angajații instituției

Eduard Hellvig spune că prin mesajul său nu vrea să aducă un omagiu angajaților din SRI, ci vrea doar să transmită un mesaj de mulțumire și de încredere. El a precizat că „cea mai mare parte a reușitelor instituției din ultimii ani li se datorează lor, celor niciodată văzuți, preocupării și dedicației cu care și-au asumat schimbări pe care altădată nu le-am fi crezut posibile”.

„Toți angajații SRI, de la cei care efectuează analize în birouri și până la cel mai dinamic ofițer sau subofițer operativ contribuie la misiunea organizației. Cu toții sunt mândri atunci când organizația lor apare sus în sondajele de opinie privind încrederea populației, fiecare din ei este afectat atunci când instituția este criticată, blamată sau denigrată. Unele din materialele critice la adresa SRI au avut temei. Am ținut cont de semnalele publice, de îngrijorările societății, de nevoia unor schimbări. Alteori materiale publice rău-voitoare, insinuări cu agendă, acuzații nefondate sau trimiteri malițioase cu limbaj suburban au produs indignarea angajaților SRI.
Pentru că ei știau adevărul, iar în unele situații înțeleg și motivațiile ascunse ale atacurilor nedrepte. Spre deosebire de alte instituții publice și diferit de oricare altă breaslă, ei nu se pot apăra, nu pot intra în spirala replicilor, dezmințirilor sau a avertismentelor legale. Este particularitatea muncii lor să consume în tăcere și victoriile obiective, și neajunsurile subiective”, mai spune fostul șef SRI în postarea de pe blogul personal.

Eduard Hellvig le mulțumește tuturor „sereiștilor”

Fostul șef al SRI spune că în anii în care a ocupat această funcție a învățat foarte multe lucruri și le este recunoscător tuturor pentru dedicare și rigoarea de care dau dovadă. De asemenea, el spune că le respectă tenacitatea, abilitatea și profesionalistul de care „sereiștii” dau dovadă în fiecare zi.

„Tuturor sereiștilor, indiferent dacă am interacționat in mod direct sau nu le mulțumesc pentru capacitatea lor de a fi consecvent loiali misiunii pe care o are organizația, riguroși, profesioniști, patrioți și dedicați proiectului de modernizare a României. Știu sigur că, indiferent de provocări, acești oameni vor continua să genereze o schimbare în bine. Și mai știu că vor continua să insipre și atragă noi generații de tineri alături de ei.

Le transmit tuturor public respectul meu!”, a conchis Hellvig postarea de pe blogul său.

Related posts

Cod roşu de viscol în șase județe. Sute de oameni au nevoie de ajutor

econtext

Vremea în luna aprilie. Zonele cu temperaturi neobișnuite. Un nou fenomen care afectează România

econtext

În Ungaria cutremur după cutremur! S-a zguduit pământul de 13 ori

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix