12.9 C
București
8 octombrie 2024
econtext.ro
BĂNCI

Încălzirea globală va costa enorm. Schimbările climatice vor duce la o Apocalipsă financiară

Încălzirea globală ne va costa scump. Seceta extremă și episoadele de căldură severă vor pune sub semnul întrebării solvabilitatea băncilor. Cu alte cuvinte, încetinirea economiei poate duce la creșterea pierderilor din credite, astfel băncile își pierd solvabilitatea.

Încălzirea globală numai este doar un subiect de discuție pentru oamenii de știință și un motiv de a protesta pentru activiștii de mediu. Schimbările climatice încep să afecteze din ce în ce mai mult economia mondială.

Cel mai elocvent exemplu în acest sens vine din Spania, unde încălzirea globală caracterizată prin secetă extremă și căldură severă pun sub semnul întrebării solvabilitatea sistemului bancar.

Încălzirea globală afectează sistemul bancar mondial

La un eveniment susținut în Insulele Baleare, guvernatorul băncii centrale, Pablo Hernandez de Cos, a explicat cum încălzirea globală afectează și băncile din Peninsula Iberică.

„Consumul de capital bancar în acest scenariu advers se explică în principal prin pierderi mai mari din depreciere şi prin generarea de profit net mai mic, în concordanţă cu activitatea economică mai scăzută”, a spus oficialul spaniol.

Încălzirea globală a făcut ca ibericii să înregistreze maxime termice istorice. Luna ianuarie a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor, din 1961 și până în prezent. Cercetările indică faptul că anumite zonde din Spania are în față cea mai gravă secetă din ultimii 1.200 de ani. Specialiștii avertizează că fenomenele cauzate de schimbările climatice vor afecta economia mondială.

Încălzirea globală

Spania, prima piesă din domino

Încălzirea globală afectează deopotrivă ecosistemul, reursele de apă și economia Spaniei. Guvernatorul Băncii Centrale a explicat că schimbările climatice pot duce la apariția unor probleme economice severe. Cu alte cuvinte, încetinirea economiei poate duce la creșterea pierderilor din credite, astfel băncile își pierd solabilitate.

Datele statistice relevă faptul că riscurile asociate cu valurile de căldură și secetă reduc raportul de capital de bază Tier1 cu două puncte procentuale pentru o perioadă de trei ani.

Mai mult avertizează, oficialul spaniol, în scenariul în care încălzirea globală devine recurentă, sectorul bancar ar urma să schimbe considerabil condițiile de creditare. Altfel spus, pentru a atenua efectul asupra solvabilității, instituțiile bancare vor reduce portofoliul de credite. O stituație care ar accentua impactul economic negativ.

Încălzirea globală

Încălzirea globală ne va costa scump

Situația din Spania se poate extinde concomitent în mai multe state. Pe fondul acestei chestiuni CE are în vedere implementarea unei politici monetare mai ecologice. Astfel, efectele generate de schimbările climatice vor fi integrate în activitatea executivului european.

Avertismentul vine ca un semnal de alarmă pentru economia globală și poate fi înțeles ca un îndemn pentru adaptarea sistemului bancar în fața noilor provocări. Efectările schimbărilor climatice vor fi decontate și în termeni economici, potrivit playtech.

Related posts

Picajul Silicon Valley Bank și Signature Bank, explicat de BBC! De ce au intrat în faliment

Cazaban Emilia

RATELE ROMANILOR! Modificare de ultima ora, decisa de ministrul de Finanțe

Popescu Dan Cristian

POLITICUL ne scoate banii din casă! Efectul „Dragnea” asupra ROBOR e devastator: 3,13%

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More