16 C
București
20 septembrie 2021
econtext.ro
ȘTIRI

Parchet: Miliarde de lei nu vor mai ajunge la buget după redefinirea abuzului în serviciu

Prejudicii de peste patru miliarde de lei ar putea să nu mai ajungă în bugetul statului, dacă abuzul în serviciu este modificat definitiv, aşa cum a vrut Comisia Iordache.

Procurorii avertizează că miliarde de lei nu vor mai ajunge la buget, în condițiile în care abuzul în serviciu va fi redefinit în varianta PSD.

Este semnalul de alarmă tras de procurorii de la Parchetul General, care au făcut o analiză făcută la nivelul structurilor din toată ţara.

Anchetatorii spun că multe dosare vor fi clasate sau procesele se vor încheia cu achitări, după ce aleșii au restrâns, ”nepermis de mult” cazurile în care o faptă e considerată abuz în serviciu. Încălcarea legii este legalizată în cazurile în care beneficiarii sunt apropiați ai celor care calcă strâmb, mai susțin procurorii. Tot ei spun că eliminarea infracțiunii de neglijență în serviciu nu este justificată.

”În ceea ce privește incriminarea propusă pentru abuzul în serviciu, analiza a evidențiat că textul final restrânge nepermis de mult domeniul de aplicabilitate al infracțiunii, fiind încălcate dispozițiile Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției, adoptată la New York la data de 31 octombrie 2003. Totodată, forma propusă pentru modificarea articolului 297 din Codul penal (abuzul în serviciu) excede aspectelor analizate de Curtea Constituțională, care nu a pus în discuție limitarea sferei de aplicabilitate a infracțiunii.

Ca urmare a restrângerii sferei subiectului activ al intracțiunii de abuz în serviciu, o categorie largă de funcționari va fi exceptată de la răspunderea penală în condițiile în care aceștia și-ar încălca atribuțiile reglementate în mod expres prin lege, consecința imediată fiind adoptarea unor soluții de clasare în cauzele aflate în cursul urmăririi penale și de achitare în cauzele în care s-a dispus trimiterea în judecată.

De asemenea, reducerea limitelor pedepselor va opera asupra reducerii termenului privind prescripția răspunderii penale, ceea ce va conduce la încetarea procesului penal în multe dosare. Totodată, restrângerea sferei beneficiarilor folosului material necuvenit doar la soț, părinți, frați și afini până la gradul II, legalizează practic celelalte fapte de abuz în serviciu ale funcționarului public săvârșite cu scopul de a obține un folos material necuvenit pentru alte rude apropiate sau alte persoane.

Pentru a sublinia dimensiunea impactului pe care îl pot avea modificările aduse textului, menționăm că, în perioada 2014-2017, la nivelul Ministerului Public, au fost trimise în judecată 2099 persoane, prejudiciile cauzate prin faptele comise de către acestea fiind în sumă totală de 4.017.356.809 lei.

În ceea ce privește abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu, analiza a relevat că aceasta nu se justifică din perspectiva dispozițiilor Curții Constituționale, lăsând în afara sferei incriminării penale faptele ilicite săvârșite din culpă care aduc atingere drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice. În perioada 2014-2017, au fost trimise în judecată, la nivelul Ministerului Public, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu 233 persoane, iar prejudiciul creat prin activitatea infracțională a fost în cuantum de 5.381.726 lei.

Ca urmare a analizei codurilor penale ale mai multor state membre ale Uniunii Europene, a rezultat că multe dintre acestea conțin incriminări generice ale faptei de abuz în serviciu și neglijență în serviciu. Statele care nu au în legislația lor penală astfel de incriminări, cu caracter generic, au în schimb o pluralitate de alte infracțiuni, care, în dreptul penal românesc ar fi calificate ca abuz în serviciu”, a precizat un comunicat al Parchetului General.

Related posts

Doi pui de panda roşu s-au născut la ZOO Braşov. Premieră în România

Cazaban Emilia

BILANT Coronavirus: Peste 60.000 de morţi în întreaga lume

Nemeșan Iulian

Tone de peşte stricat au ajuns în farfuriile românilor. Era spălat cu oţet, apoi era vândut ca fiind peşte proaspăt

Axinte Dan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More