16.4 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Toate pensiile din România intră la recalculare. Ministrul Muncii invocă o analiză a Băncii Mondiale

Ministrul Muncii anunta ca până la finalul acestui an, Parlamentul României trebuie să aprobe o lege prin care toate pensiile aflate în plată, indiferent că este vorba despre pensiile normale care au fost calculate pe baza principiului contributivității sau cele speciale să fie recalculate.

Ministrul Muncii Marius Budăi a anunțat că, în prezent, pe masa sa de lucru există trei variante de lucru cu privire la acest proiect de recalculare a pensiilor.

Varianta finală va fi agreată în comun acord cu Banca Mondială iar proiectul va fi trimis la Parlament pentru aprobare.

Ministrul a dat asigurări că pensiile nu vor scădea, ci vor fi ”reașezate” pentru a dispărea inechitățile. În prezent, două persoane care au lucrat în același domeniu de activitate, pe aceeași funcție, și același număr de ani, pot avea pensii diferite, diferențele fiind chiar și de 1.500 de lei.

„După perioada de vară vom depune proiectul în Parlament pentru a fi dezbătut de cei interesați și aici mă refer la sindicate și la asociațiile de pensionari. (…) Ne gândim la o formulă cât mai bună pentru rezolvarea inechităților din sistem și să ne asigurăm că, sub nicio formă, prin această recalculare nu va scădea nicio pensie. Premierul a spus anul acesta că vor crește. Pensiile vor crește. Vom continua acele măsuri din programul „Sprijin pentru România” până la final de an. Să nu uităm că am avut o majorare la început de an. S-a demonstrat că, de când am revenit la guvernare, alta este gândirea față de veniturilor cetățenilor, nicidecum de înghețări sau de tăieri”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Discuții cu Banca Mondială

Oficialul de la Muncă a mai anunțat că au existat discuții și negocieri pe tema recalculării pensiilor cu oficialii de la Comisia Europeană.

Această instituție insistă pentru tăirea pensiilor speciale primite de magistrați și militari, și recalcularea acestora în baza principiului contributivității.

„Avem trei variante. Spre sfârșitul săptămânii viitoare vom primi de la Banca Națională o primă analiză de impact, nu este analiza finală. Telefoanele pe care le-am avut în această săptămână și discuțiile pe care le-am avut cu Comisia Europeană au făcut trimitere la acest prim raport pentru a avea o bază de plecare în discuțiile următoare. Sper ca peste vară să putem lucra aceste variante și începând cu sesiunea parlamentară de toamnă să depunem acest proiect în Parlament”, a mai precizat ministrul.

Dosarele de pensii vor fi scanate

Pentru a nu mai exista probleme pentru viitor dosarele de pensii vor fi scanate, și vor fi prelucrate doar informatic.

Marius Budăi a mai anunțat că se lucrează la un sistem de preluarea datelor, în format online, care să permită separarea perioadelor de contributive față de perioadele asimilate, a sporurilor cu caracter permanent față de sporurile cu caracter nepermanent.

”Sperăm, tragem și spunem ca până la finalul perioadei să terminăm cu toate dosarele, chiar dacă vor rămâne câteva dosare care vor fi foarte vechi și vor trebui să fie introduse la mână, lucrate, dar cu siguranță ne vom încadra în acest termen”, a mai spus Marius Budăi.

Related posts

Piloții români care i-au respins pe ruși la granița NATO s-au întors în țară. Militarii au stabilit un record în Lituania

econtext

Răsturnare în cazul lui Cherecheș! Procurorul german a spus că ar putea fi eliberat: „Să se bucure”

econtext

General NATO: Doi ani până la un război cu Rusia. Franța desfășoară 37 de tancuri Leclerc în România

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix