21.1 C
București
28 mai 2023
econtext.ro
BĂNCI

Bursa in CORONAVIRUS. BVB este stabilă, oferă lichiditate şi dă dovadă de rezilienţă

Bursa in CORONAVIRUS. Bursa de Valori Bucureşti este stabilă, oferă lichiditate şi dă dovadă de rezilienţă, iar prin intermediul ei statul poate finanţa deficitul fiscal şi susţine proiecte de investiţii publice, afirmă Adrian Tănase, CEO al BVB, într-un comunicat.

„Bursa românească este stabilă şi funcţională, oferă lichiditate şi dă dovadă de rezilienţă. Prin intermediul Bursei, statul îşi poate finanţa deficitul fiscal, poate susţine proiecte de investiţii publice şi poate sprijini continuarea activităţii companiilor puternic afectate de pandemia de coronavirus. (…) Am reuşit să îndeplinim rolul fundamental al Bursei, chiar şi în această situaţie excepţională existentă la nivel internaţional, în care au fost sistate multe activităţi economice, şi am oferit investitorilor posibilitatea de a avea acces la lichidităţile investite în active mobiliare, într-o perioadă în care nevoia de resurse a crescut semnificativ. S-a demonstrat încă o dată – dacă era nevoie – cât de importantă este funcţia socială şi economică pe care o îndeplinesc pieţele bursiere reglementate”, a spus Tănase.

Bursa in CORONAVIRUS. Conform comunicatului, toate pieţele de capital din Uniunea Europeană au înregistrat scăderi la finalul primului trimestru din acest an, după ce pandemia de coronavirus a condus la sistarea activităţii în mai multe sectoare economice.

„Pieţele de capital au mai traversat perioade de criză în trecut, însă amplitudinea şi viteza de corecţie raportate la maximele atinse anterior au fost fără precedent. Una dintre cele mai severe crize de sănătate publica a trimis în teritoriu negativ toţi indicii principali ai burselor din Uniunea Europeană”, se menţionează în comunicat.

Piete europene

Bursa in CORONAVIRUS. Potrivit sursei citate, în rândul principalelor pieţe europene, situaţia de la finalul primului trimestru arată astfel: indicele DAX (Germania) înregistra -25%, indicele CAC 40 (Franţa) -26%, FTSE MIB (Italia) -27%, IBEX 35 (Spania) -29%. În regiunea Europei Centrale şi de Est, scăderile au fost de 28% în Ungaria şi de 30% în Polonia. Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut cu 23,6% la finalul primului trimestru.

„Niciun stat nu are capacitatea de a lupta simultan cu o criză sanitară şi cu una economică. Economia României are nevoie urgentă de pachete de măsuri şi de stimuli care să-i permită să se redreseze rapid şi să fie competitivă. Chiar dacă indicatorii economici şi macroeconomici pentru România sunt încă buni, e nevoie de măsuri economice fără precedent ca amploare şi extindere astfel încât redresarea activităţilor economice să nu fie pusă sub semnul întrebării”, a declarat Radu Hanga, preşedintele BVB.

Bursa in CORONAVIRUS. La nivelul primului trimestru, la Bursa de Valori Bucureşti, valoarea medie zilnică de tranzacţionare a fost de 11,5 milioane de euro, iar valoarea totală de tranzacţionare pe toate tipurile de instrumente financiare a depăşit 740 de milioane de euro. La finalul lunii martie, valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB era de aproximativ 84 miliarde lei, echivalentul a 17,5 miliarde euro.

Related posts

Ralph Hamers va fi noul conducător al duoului UBS – Credit Suisse!

Avramescu Radu

Giovanni Becali, executat silit! Cât costă apartamentul pierdut de fostul agent

Cazaban Emilia

ASF a cerut plafonarea RCA începând cu luna în curs!

Popescu Dan Cristian

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More