25.6 C
București
3 octombrie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI

La ce salarii visam inainte de criza si cat avem in realitate! Vezi in ce judete salariile sunt mai mari decat se estima inainte de criza. Dar si unde S-AU DUS LA VALE

Vrabia malai viseaza, spune un proverb romanesc.

Dar, cateodata, in ciuda vitregiilor, visul se poate indeplini pentru unii dintre noi. Orice om viseaza la venituri cat mai mari, la salarii cat mai consistente si la un nivel de trai cat mai ridicat.

Inainte de criza, romanii visau cu ochii deschisi la salarii cat mai ridicate, la cresteri peste cresteri.

Din nefericire, a venit criza, iar visul pare sa se fi evaporat. Dar este chiar asa?

Trecut si prezent

Econtext va arata ce salarii se estima inainte de criza ca vor fi in 2012 si cat sunt ele acum. In fiecare judet din Romania. Pe scurt, la ce valoare credeam in 2009 ca vor ajunge salariile din acest an si la cat au ajuns ele, in realitate.

La cat se estima in urma cu trei ani ca vor ajunge salariile in 2012 si la cat au ajuns ele, de fapt! Ne referim la salariul mediu net. Toate datele au fost preluate de la Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

In unele judete, asteptarile ne-au fost inselate! Dar, surpriza, in alte judete ne-au fost depasite sperantele! Da, in unele judete, salariile sunt mult mai mari in acest an fata de cat credeam ca vor fi in 2009. Din nefericire, din cauza scumpirilor, nu prea resimtim acest lucru.

Dar sa ne focalizam pe salarii.

Salarii peste salarii

Econtext nu este la prima analiza referitoare la salarii. Iata aici si alte analize importante, publicate recent de Econtext:

Criza a rupt Romania in doua: salariile au urcat cu 50% in unele sectoare, dar s-au prabusit cu 30% in altele. Vezi cine a castigat/pierdut pariul cu criza

Adevarul despre salarii: cu cat au crescut salariile din 1990 si pana astazi. In ce domenii se castiga cel mai bine in 1990 si unde se castiga cel mai bine acum

Topul salariilor incasate de judecatorii din Romania. Vezi cat castiga cei mai puternici judecatori din tara noastra.TOP national!

Harta estimarilor si a realitatii

Dar la ce salarii ne asteptam inainte de criza? Pe ansamblu, fata de estimarile din 2009, salariile sunt mai mari in 27 de judete, la acelasi nivel intr-un singur judet si mai mici in 14 judete.

Asadar, balanta este mai accentuata in tabara cresterilor salariale. In 27 de judete salariile sunt mai ridicate in acest an, fata de valoarea la care credeam ca vor ajunge in 2009, inainte de criza.

Iar pe primul loc se pozitioneaza Argesul. In 2009, CNP estima ca salariul angajatilor argeseni va ajunge in 2012 la o valoare medie de 1.418 lei. De fapt, salariul mediu din acest an va ajunge la 1.622 lei. Cu 204 lei mai mult ca la estimarea veche!

Pe urmatorul loc se plaseaza angajatii din Timis. CNP estima in 2009 ca salariile timisenilor vor ajunge in acest an la valoare medie de 1.429 lei. In realitate, potrivit datelor actuale, salariul timisenilor se va situa in acest an la 1.608 lei. Cu 179 de lei mult!

Dar sa vedem si partea neagra a topului. Cea mai mare dezamagire are loc in Olt. In 2009, CNP estima ca salariile muncitorilor din Olt vor urca in acest an pana la 1.447 lei. Din nefericire, salariul mediu se plaseaza in acest an la 1.367 lei. Cu 80 de lei mai putin!

 

 

Dar iata cine sunt castigatorii si perdantii crizei: unde au crescut salariile in acest an fata de estimarile din 2009, unde au scazut si unde sunt la acelasi nivel. Si cu cat:

 

https://econtext.ro/finante-banci/bani/la-ce-salarii-visam-inainte-de-criza-si-cat-avem-in-realitate-vezi-in-ce-judete-salariile-sunt-mai-mari-decat-se-estima-inainte-de-criza-dar-si-unde-s-au-dus-la-vale.html

Related posts

Exclusiv! J. Lewandowski, comisar european: S-a imbunatatit modul in care Romania cheltuie fondurile UE

Asaftei Bogdan

Topul celor mai puternice ieftiniri lunare din ultimii 20 de ani. VEZI cand au avut loc scaderi miraculoase de preturi in Romania

Asaftei Bogdan

INS: Impactul prăbușirii demografice și deficitul comercial asupra economiei, cele mai mari probleme ale României

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More