17.4 C
București
25 aprilie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Ministerul Sănătății, control la Spitalul Obregia, după ce un medic a dezvăluit în Libertatea cum se fac achizițiile prin PNRR

Secretarul de stat Alexandru Rogobete a anunțat pe site-ul ministerului că a fost trimis corpul de control la cel mai mare spital de psihiatrie din România. 

Oficialul a tras un semnal de alarmă: „Deși au trecut aproape 6 luni de la semnarea contractului, această unitate sanitară nu a demarat efectiv procedurile de implementare, fapt care va duce nemijlocit la întârzieri în PNRR și va afecta, global, întregul program”.

Spitalul Prof. Dr. Alexandru Obregia din Capitală a fost vizitat de corpul de control al ministrului sănătății, Alexandru Rafila. Secretarul de stat Alexandru Rogobete a confirmat informația printr-un comunicat postat pe site-ul ministerului.

Controlul vine la două săptămâni după ce Libertatea a publicat mărturia unui medic din spital despre modul în care se fac achiziții prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Medicul care a filmat viermii de pe piciorul unui pacient de la Spitalul Obregia a reclamat la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) o posibilă faptă de corupție. După ce a făcut nota de fundamentare pentru un ecograf nou, i s-a spus să semneze din nou actul.

„Mi-au spus că se modificase suma din euro în lei. De fapt, semnasem o notă nouă, pentru un aparat cu specificații țintite”, a spus acesta.

În replică, dr. Eduard Moțoescu, directorul medical de la „Obregia”, a spus că „Nu-mi aduc aminte, nu am niciun fel de interes pecuniar, nu sunt acționar, nu sunt sponsorizat de nicio firmă de aparate, pentru că aparate nu prea sunt în psihiatrie. Nu știu ce a înțeles medicul, că am schimbat actele de vreo șase ori.” 

Acum, ministerul vine și, prin secretarul de stat Alexandru Rogobete, afirmă că spitalul nu a demarat procedurile de implementare PNRR.

„Întârzieri, va afecta întregul program”

„Deși au trecut aproape 6 luni de la semnarea contractului, această unitate sanitară nu a demarat efectiv procedurile de implementare, fapt care va duce nemijlocit la întârzieri în PNRR și va afecta, global, întregul program”, începe declarația oficialului din MS.

El se referă la proiectul denumit „Dezvoltarea infrastructurii medicale ambulatorie în spitalul clinic de psihiatrie „Alexandru Obregia”, spital aflat în subordinea Primăriei Capitalei. Conform MS, proiectul a fost aprobat pentru finanțare integrală din PNRR în 2 Februarie 2023, iar contractul de finanțare a fost semnat la scurt timp după.

„PNRR este ultimul tren pentru schimbarea înfățișării sistemului de sănătate din România”, susține Rogobete.

În încheiere, secretarul de stat a afirmat că va avea „toleranță zero” pentru spitalele care vor risipi „chiar și un euro” din program: „În urma rezultatului corpului de control, dacă va fi cazul, cu siguranță vom rezilia contractul de finanțare! Acest lucru se va întâmpla în cazul tuturor beneficiarilor unde identificăm nereguli grave și fapte de corupție!“.

Related posts

Nu l-ai mai văzut vreodată așa! Pepe a fost surprins în ipostaze cel puțin interesante în pădure la Băneasa!

Nemeșan Iulian

Plecati la mare? Iata cat costa cazarea in toate statiunile romanesti. Harta litoralului romanesc. Vezi cele mai scumpe/ieftine hoteluri

Asaftei Bogdan

Bloc în flăcări în Rahova! Panică totală printre locatari!

Cazaban Emilia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More