17.4 C
București
25 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Se moare tot mai mult in Romania! Cum a evoluat rata deceselor in ultimii douazeci de ani in fiecare judet

Lungimea si bunastarea vietii sunt strans legate de conditiile materiale, de nivelul traiului.

Sau, mai romaneste, de saracie. Acest lucru este mai mult decat vizibil in tara noastra.

De altfel, omul modeleaza locul, iar o regiune este saraca pentru ca locuitorii ei sunt saraci. Exista o dependenta totala intre om si locul in care traieste.

Dependenta

Iar acest lucru se vede in viata omului, in lungimea vietii, in cat de mult traieste. Cu cat locul este mai sarac, cu atat se moare mai mult si mai timpuriu. Cu atat rata mortalitatii este mai ridicata.

Econtext va prezinta radiografia neagra a Romaniei. Mai exact, cum a evoluat rata mortalitatii in ultimii douazeci de ani.

Dupa harta natalitatii, in care am aratat care sunt zonele tarii in care natalitatea pierde serios din turatie, a venit vremea sa ne aruncam ochii si spre celalalt capitol.

Vezi aici harta natalitatii! Cum a evoluat natalitatea in ultimii douazeci de ani in fiecare judet. Topul judetelor pe cale de disparitie

Ne propunem sa prezentam rata mortalitatii, adica numarul deceselor la mia de locuitori. Dar nu doar situatia actuala. Aceasta situatia a mai fost prezentata, inclusiv de Econtext.

Pentru a creste relevanta unei astfel de statistici, este nevoie sa o prezentam intr-o nota comparatista.

Mai exact, va vom prezenta evolutia mortalitatii din ultimii douazeci de ani, din 1990 si pana in 2010. Vom vedea, astfel, care sunt cele mai napastuite locuri din tara noastra.

Evolutie

Pe ansamblu, situatia s-a inrautatit in 2010 fata de 1990. Cu alte cuvinte, se moare mai mult acum decat in urma cu douazeci de ani. Acest lucru se intampla aproape in toata tara.

Mai precis, in 38 de judete! Doar in trei judete s-a inregistrat o ameliorare a ratei deceselor, iar intr-un judet nu a avut loc nici o variatie (Timis).

Pe prima pozitie, cu cea mai mare inrautire a ratei deceselor, se afla Teleorman, cu un avans al deceselor de 3,8 la mia de locuitori in perioada precizata, de la 13,4 decese la mia de locuitori in 1990, pana la 17,2 decese la mia de locuitori in 2010.

Urmeaza cateva judete moldave (Bacau, Vaslui, Neamt), ceea ce arata in aceste judete a ramas preponderent populatie imbatranita, acesta fiind motivul central pentru o rata in crestere a deceselor.

Dupa cum spuneam, doar in trei judete se constata o ameliorare a mortalitatii. Acestea sunt Bihor, Ilfov, Arad.

De exemplu, in Arad, rata mortalitatii era in 1990 de 14,5 decese la 1.000 de locuitori, pentru ca, in 2010, aceasta rata sa coboare la 13,5 decese.

 

Dar iata cum a variat rata mortalitatii in fiecare judet din 1990 si pana in 2010:

 

 

Related posts

Wagner își sfătuiește mercenarii să-și găsească un alt loc de muncă după moartea lui Prigojin

econtext

„UE se va dezintegra, SUA nu vor mai fi democrație”. Scenariu sumbru

econtext

Putin, mișcare neașteptată legată de alegeri. Decizia îi surprinde pe ruși

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More