17.4 C
București
25 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

PATRU ANI DE CRIZA: Benzina s-a scumpit cu 50%, numarul somerilor a urcat masiv, datoria externa a crescut cu 35%, pretul aurului s-a triplat. VEZI cum ni s-a inrautatit viata in patru ani

Cine ar fi zis mai demult ca aceasta criza va dura ani si ani de zile, ca, iata, s-au incheiat patru ani de criza si intram cu brio in cel de-al cincilea an?

Va mai aduceti aminte de fostul premier Tariceanu care dadea asigurari ferme ca turbulentele financiare, criza, reprezinta fenomene locale, care nu vor atinge in nici un fel Romania. Si care vor disparea in cateva luni?

O astfel de asigurare ne dadea si Banca Nationala a Romaniei (BNR), chiar prin reprezentantii ei cei mai de seama. Si, totusi, iata-ne: pe 1 octombrie 2012 S-AU IMPLINIT PATRU ANI DE CRIZA!

Da, la inceputul acestei luni criza a implinit aceasta varsta. Reamintim, criza a intrat in Romania la inceputul ultimului trimestru din anul 2008. Adica, la 1 octombrie 2008. Iar ieri am bifat data de 1 octombrie 2012!

Viata romanilor

Si ce s-a intamplat in acest timp? Cum ne gasea criza si cum suntem acum? Econtext va arata in ce situatie eram cand a intrat criza in tara noastra si cum suntem acum.

Concret, am selectat 15 indicatori socio-economici si vom arata care era valoarea lor in octombrie 2008 si care este acum.

Mai exact, va aratam cat era salariul mediu, cat era pensia, cati someri erau, cat costa benzina, aurul, cat era pretul apartamentelor, cursul de schimb, etc., in octombrie 2008 si la ce nivel se afla acum.

Cei 15 indicatori analizati sunt: (1) salariul mediu net, (2) numarul pensionarilor, (3) Produsul Intern Brut (PIB), (4) datoria externa, (5) numarul somerilor, (6) rata somajului, (7) cursul euro/leu, (8) cursul franc/leu, (9) dobanda de politica monetara, (10) valoarea creditelor catre populatie si companii, (11) pretul apartamentelor, (12) chirie medie, (13) pretul aurului, (14) pretul benzinei, (15) pretul petrolului.

Criza in n perspective

Econtext nu este la prima analiza despre criza. De altfel, acesta a fost unul din subiectele noastre predilecte. Iata si alte analize referitoare la criza:

 

HARTA ROMANILOR INGENUNCHEATI de restantele la credite. Restantele au crescut de zeci de ori in unele judete. Vezi care sunt judetele disperate

Criza nu exista pentru toti in Romania. Vezi in ce judete ECONOMIA galopeaza de parca nici n-ar fi criza

La ce salarii visam inainte de criza si cat avem in realitate! Vezi in ce judete salariile sunt mai mari decat se estima inainte de criza. Dar si unde S-AU DUS LA VALE

Criza ne forteaza sa mancam tot mai putin. Vezi la cata paine, carne, la cat lapte, salam sau orez am fost nevoiti sa renuntam

INCREDIBIL! Pensiile au crescut in criza in toata tara: Hunedoara si Galati, pe primul loc la majorarea pensiilor. Vezi cati bani au primit in plus pensionarii din fiecare judet

 

Patru ani

Dintre acesti 15 indicatori, unii au inregistrat o evolutie negativa, altii o evolutie aparent buna. Din pacate, domina lucrurile negative.

Cea mai drastica inrautatire a avut loc in cazul aurului, care s-a scumpit de aproape trei ori (168%, mai exact), de la un pret de 74,37 lei/gramul la 1 octombrie 2008, pana la 199,4 lei/gramul la 1 octombrie 2012.

Nici benzina nu sta mai bine: pretul ei a urcat cu 51% in patru ani, de la un pret mediu de 4,06 lei/litru (octombrie 2008), la 6,12 lei/litru (octombrie 2012). De asemenea, a urcat masiv si datoria externa a Romaniei.

In privinta evolutilor pozitive, e de notat cresterea salariilor (desi mai mult pe fondul concedierii angajatiilor cu retributii mici), dar si alti indicatori.

 

 

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/patru-ani-de-criza-benzina-s-a-scumpit-cu-50-numarul-somerilor-a-urcat-masiv-datoria-externa-a-crescut-cu-35-pretul-aurului-s-a-triplat-vezi-cum-ni-s-a-inrautatit-viata-in-patru-ani.html

Related posts

Al Treilea Război Mondial?! Anunțul a venit direct de la Moscova

econtext

Romania, tara esecului: Peste 200.000 de companii au intrat in faliment in ultimii ani. Vezi care sunt anii cu cele mai multe falimente

Asaftei Bogdan

Rusia este acuzată că vrea să înlocuiască identitatea a milioane de copii din Ucraina

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More