10.3 C
București
18 aprilie 2024
econtext.ro
TURISM

ROMANI, nu va scoateti banii din banci! NOUA ANTI-MITURI despre spaima cipriota si cum sa evitam panica sinucigasa

In ultima vreme, se vehiculeaza tot mai profund temerea ca Romania se va contamina de “cancerul Cipru”.

Chiar mai mult, pe ‘surse’ circula zvonul ca bancile din Romania, impreuna chiar cu Banca Nationala a Romaniei (BNR), urmeaza sa se inchida peste cateva zile, pentru o perioada scurta de timp, exact cum s-a intamplat in Cipru.

Motivul ar fi ca populatia s-ar napusti pentru a-si retrage economiile din banci, ingrozita de o potentiala impozitare-confiscare a unei parti din depozitele bancare. Iar bancile s-ar inchide tocmai pentru a preintampina o astfel de avalansa.

Exact ca-n Cipru.

Diferente organice

Dar cazurile sunt total diferite, sunt diferente organice intre structura bancar-economica din Cipru si cea din Romania, ceea ce, cu greu, ne-ar putea conduce catre o astfel de concluzie. In ciuda acestui fapt, contaminarea nu este exclusa, dar ea va veni (daca va veni!) mai mult din alte motive, din generalizarea si extinderea panicii.

Da, panica ar putea fi motorul unei retrageri masive a economiilor, chiar daca aceasta panica nu este pe deplin justificata. Din acest punct de vedere, stirile alarmiste, care ii indeamna pe romani sa-si retraga banii din banci, trebuie tratate cu mai multa atentie si responsabilitate, lasand la o parte goana nebuna dupa trafic.

Astfel, ar fi momentul sa privim apocalipsa din Cipru cu luciditate si sa demontam miturile si anti-miturile care inconjoara acest subiect. Iar Econtext va prezinta o lista cu adevarurile despre Cipru, cu miturile si anti-miturile care involbureaza mintea romanilor conectati la ‘cancerul cipriot’.

Criza

Publicatia Econtext a publicat si alte analize importante despre criza economica globala sau despre economia Romaniei. Iata si cateva exemple de acest gen:

 

ALARMA: TOT MAI MULTE COMPANII DISPAR din economia romaneasca. VEZI cate firme au murit in fiecare judet in cei patru ani de criza

Criza nu exista pentru toti in Romania. Vezi in ce judete ECONOMIA galopeaza de parca nici n-ar fi criza

BARBATII ROMANIEI, condamnati la somaj: criza a dublat rata somajului masculin in unele judete. VEZI unde somajul a urcat drastic, dar si unde a scazut uimitor

 

Panica sau adevar

Dupa cum spuneam, panica poate fi cel mai groaznic adversar pentru sistemul bancar romanesc. Banii nostri sunt corelati, depind unii de altii, iar o avalansa de retrageri ar genera o cascada fatala pentru romani si pentru economia tarii.

O diferenta majora intre Romania si Cipru consta in structura sistemului bancar din cele doua tari. In Cipru, activele bancare sunt de opt mari decat Produsul Intern Brut (PIB).

In schimb, tara noastra nu are un sistem bancar supradimensionat: activele bancilor din Romania se ridicau in decembrie 2012 la 365,9 miliarde de lei (82 miliarde de euro), in timp ce PIB-ul Romaniei este estimat in acest an la 138,5 miliarde de euro. In acelasi timp, depozitele populatiei se ridica la 123,4 miliarde lei (aproape 28 miliarde euro).

Altfel spus, cazuri diferite! Si acestea nu sunt singurele diferente dintre cele doua tari, multe alte mituri graviteaza in jurul spaimei cipriote.

Dar IATA aici de ce sa nu cadem prada panicii si CUM sa rasuflam usurati pentru banii nostri:

 

 

 

http://old.econtext.ro/eveniment–2/international/romani-nu-va-scoateti-banii-din-banci-noua-anti-mituri-despre-spaima-cipriota-si-cum-sa-evitam-panica-sinucigasa.html

Related posts

Harta turistica a Romaniei. Care sunt cele mai (ne)vizitate judete din tara noastra. TOP!

Asaftei Bogdan

Cel mai atractiv sat din lume a fost ales! Se află în România!

Nemeșan Iulian

Vacanță mai scumpă la Roma! Prețurile au crescut considerabil în 2023!

Cazaban Emilia

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More